Rytų Bulgarijoje naujai aptiktas antropomorfinis indas - Danov, Veselin (Archaeologia Lituana, 2022)
Priešistorinės antropomorfinės skulptūros tema, jos analizė ir interpretacija plačiai gvildenamos Marijos Gimbutienės darbuose. Šis straipsnis, kuriame pristatomas reprezentatyvus ir labai įdomus indas, dedikuojamas jos garbei. Tai žmogaus kūno formos indas, retas eneolito eroje. Indas atsitiktinai aptiktas senovės gyvenvietės paviršiuje. Indas išlikęs tik iš dalies, tačiau turimi fragmentai leidžia atkurti jo formą ir ornamentiką. Masyvios kojos ir ilgos pėdos leidžia indą pastatyti vertikaliai. Tai yra vienas įspūdingiausių tokio tipo radinių pavyzdžių, kuris reprezentuoja moters, tikriausiai Motinos deivės, mitologinį vaizdą. Specifinė indo forma ir ornamentika nurodo reprezentacines indo funkcijas – galbūt buvo naudojamas įvairiose apeigose.