Rytų Lietuvos pilkapių kultūros radiniai iš Smurgainių apylinkių pagal Silezijos archyvų medžiagą - Demidziuk, Krzysztof; Kontny, Bartosz (Archaeologia Lituana, 2009)
Straipsnyje autoriai pristato radinius iš Smurgainių ir Slabadėlės prie Smurgainių, priskiriamus Rytų Lietuvos pilkapių kultūrai. Prieš Antrąjį pasaulinį karą šie daiktai pateko į žemutinės Silezijos muziejus Breslau (dab. Wrocław) ir Liegnitz (dab. Legnica). Kai kurie radiniai po Antrojo pasaulinio karo dingo, tačiau išliko archyvinė medžiaga, kuri šiame straipsnyje ir pristatoma.