Pilkapynų su akmenų vainikais kultorinė įtaka latgalių plokštinių kapinynų genezės procesui - Ciglis, Jānis (Archaeologia Lituana, 2008)
Straipsnyje aptariamas VI a. vykęs latgalių formavimosi procesas Ogrės ir Aiviekstės upių baseine. Pagrindiniai komponentai buvo ankstyvesnė pilkapių su akmenų vainikais kultūra ir naujai atvykę gyventojai, taip pat žiemgalių apgyventos teritorijos ir pietrytinių latgalių įtaka. Pilkapynų vaidmenį rodo pavieniai latgalių palaidojimai ankstyvesniuose senojo geležies amžiaus ir vidurinio geležies amžiaus pirmosios pusės pilkapiuose, taip pat kai kurios ankstesnio laikotarpio senienos, aptiktos latgalių, daugiausia suardytuose, pilkapiuose. Pilkapynų vaidmenį taip pat rodo kalbos mokslo duomenys, kadangi rytinė pilkapių su akmenų vainikais paplitimo sritis sutampa su kylančios intonacijos zona Latvijoje.