Kaulo ir rago apdirbimas Esztergomo (šiaurinė Vengrija) arkivyskupo rezidencijoje vėlyvaisiais viduramžiais - Gál, Erika (Archaeologia Lituana, 2020)
Atliekant buvusios Esztergomo pilies kalno zooarcheologinės medžiagos tyrimus, buvo surinkta ir negausi kaulo bei rago dirbinių (28 vnt.), jų ruošinių ir gamybos atliekų (104 vnt.) kolekcija. Archeologinių tyrimų duomenimis, keliuose pilies kalno kultūriniuose sluoksniuose surinkti gyvūnų kaulai turėtų būti vertinami kaip vyskupo rezidencijos virtuvės atliekos. Nors tirtas religinio pobūdžio objektas, čia visai nebuvo rasta kaulinių rožinių karoliukų ar kitų religinio pobūdžio kaulinių bei raginių dirbinių, paprastai gausiai randamų panašiuose objektuose. Nedaug aptikta ir kasdienės paskirties dirbinių – smeigtukų, rankenų ar žaislų bei dekoratyvinių, kruopščiai pagamintų dirbinių detalių. Kiek netikėtai šioje kolekcijoje dominavo arbaletų detalės ir rago apdirbimo atliekos. Tokio pobūdžio radiniai rodytų, kad arkivyskupo rezidencijoje veikė specializuotos kauladirbio dirbtuvės, kuriose buvo gaminami ir taisomi arbaletai. Nors nedidelis dirbinių ir jų gamybos atliekų kiekis rodytų, kad dirbtuvės buvusios nedidelės, galbūt gyvavusios vos vieną sezoną, dirbinių pobūdis leidžia teigti, kad jose turėjo darbuotis įgudęs, tekinimo stakles naudojęs kauladirbys.