Nedestrukcinių geofizinių metodų taikymas tyrinėjant Čekijos Respublikos piliakalnius - Křivánek, Roman (Archaeologia Lituana, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Čekijos kraštovaizdyje ir archeologijoje aptinkama skirtingų tipų priešistorinių ir ankstyvųjų viduramžių piliakalnių. Šių įtvirtintų vietų lokalizacija, funkcija ir dydžiai labai skirtingi (nuo kelių hektarų iki dešimčių hektarų įtvirtintų viduramžių tvirtovių teritorijų). Dėl šios priežasties didžiuosiuose piliakalniuose buvo atlikti tik nedidelės apimties archeologiniai tyrinėjimai. Daugelyje kitų piliakalnių archeologiniai tyrimai iš viso nebuvo vykdyti, tikslesnis tų piliakalnių datavimas nežinomas. Panašu, kad įvairių nuotolinių technologijų ir nedestrukcinių metodų derinimas per pastaruosius du dešimtmečius tapo greitu ir pigiu būdu gauti norimą erdvinę informaciją apie šias įtvirtintas vietoves. Geofiziniai piliakalnių tyrimai ir skirtingi metodai buvo labai ribojami laiko dėl skirtingų lauko sąlygų ir įrangos techninių galimybių. Tačiau šiuolaikiniai geofizinių tyrimų metodai leidžia ištirti dideles piliakalnių teritorijas arba net ištisas įtvirtintas vietoves. Pasirinkti septyni skirtingų geofizinių metodų ir technikų taikymo pavyzdžiai šiame straipsnyje iliustruoja skirtingas šiuolaikinių žvalgymų bei piliakalnių nedestrukcinių tyrimų galimybes. Šių tyrimų rezultatai gali būti naudojami archeologijos moksle, nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos ir išsaugojimo srityse, tolesnėse detaliose piliakalnių studijose.