Pietų Bohemijos regiono kalvų gyvenviečių raidos nuo priešistorės iki vėlyvųjų viduramžių apžvalga - Hložek, Josef; Menšík, Petr; Procházka, Milan (Archaeologia Lituana, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Pietų Bohemija – vienas iš regionų, kuriame gyvenvietės kalvose buvo įrengiamos nuo ankstyvojo akmens amžiaus. Tačiau pirmosios įtvirtinimų sistemos, pasižymėjusios sudėtingomis gynybinių pylimų ir griovių struktūromis, kalvose, kalnų viršūnėse ar iškyšuliuose buvo įrengiamos vėlyvajame žalvario amžiuje. Šio reiškinio tęstinumas identifikuojamas ir vėlyvesniais priešistorės laikotarpiais, ypač ankstyvajame geležies amžiuje. Ankstyvaisiais viduramžiais, nuo IX a., šio tipo įtvirtinimai dažnai tapo pilimis, o dar vėliau, viduramžiais ir naujaisiais laikais – dvarų sodybomis. Straipsnyje siekiama ne tik apžvelgti kalvose įrengtas gyvenvietes ir jų raidą, bet taip pat pateikti jų klasifikaciją, charakteristiką ir funkciją vertinant praktiniu, socialiniu ir simboliniu aspektais, kurie identifikuojami tiek priešistorės (sudėtingi įtvirtinimai, neturėję praktinės reikšmės, jų perkėlimas), tiek viduramžių (galios demonstravimas, gynybos klausimai) pavelde.