XVI–XVIII amžiaus artilerijos pabūklai, saugomi Lietuvos muziejuose ir privačioje kolekcijoje - Vasiliauskas, Liudvikas (Archaeologia Lituana, 2017)
Straipsnyje aptariami originalūs XVI–XVIII a. artilerijos pabūklai, saugomi ir eksponuojami Lietuvos muziejuose, taip pat esantieji privačioje kolekcijoje. Pabūklai suskirstyti pagal tipą, laikotarpį ir saugojimo bei eksponavimo vietas. Taip pat pateikiami pabūklų vamzdžių lydinių rentgeno flurescencinės (XRF) cheminių elementų analizės duomenys. Straipsnį papildo minėtų pabūklų katalogas. Reikšminiai žodžiai: artilerija, kartauna, kolubryna, bombarda, haubica, mortyra, šarnyrinė patranka, lauko patrankos.