Regioninės istorijos leksiniai žymenys (Podolė, Ukraina) - Marchyshyna, Alla; Skrypnyk, Anatolii (Acta humanitarica academiae Saulensis, 2026)
Straipsnyje nagrinėjamas Podolės regioninės istorijos lingvistinis atspindėjimas Vidurio Vakarų Ukrainoje. Teritorija, dabar vadinama Podolė (ukr. поділ – žemuma, lyguma), yra prekybos, karinių, religinių, kultūrinių, etninių kelių kryžkelėje, kurių persipynimas turėjo įtakos vietovardžiams ir vietinei kalbai. Podolės centras – Podolės Kameneco miestas – daugiausia atspindėjo ir išsaugojo įvykių kupiną praeitį bei išlaikė prabėgusių metų atminimą. Regiono istoriniai įvykiai, procesai, politika ir transformacijos, kurias patyrė regionas, paliko pėdsakus objektuose, kurie naudojami iki šiol; tai atsispindi kaimų pavadinimuose (Мукарів Татарський / Mukariv Tatarskyi, Татаринці / Tataryntsi), miestų gatvių ir rajonų pavadinimuose Коріатовичів / Vulytsia Kniaziv Koriatovychiv – Karijotaičiai, Вулиця Татарська / Tatarska gatvė, jos priemiesčių (Каравсари). Vietinėje kalboje yra daugybė leksemų, atsiradusių po įvairių invazijų, glaudžių kontaktų su kitomis tautomis, valstybių padalijimų, tarptautinių sutarčių, politinių susitarimų ir pan. Šie kalbiniai vienetai turi kilmės kalbos nacionalinį atspalvį ir praturtina Podolės gyventojų šnektą, suteikdami jai savitumo ir atpažįstamumo dėl istorinių patirčių, kurias išgyveno šis regionas. Straipsnyje bandoma išanalizuoti ir susisteminti kalbos ženklų etimologiją, skolinimosi priežastis ir pobūdį, nominacijų priežastis ir logiką bei jų vertę vėlesnėms Podolės gyventojų kartoms.
Keywords: Podolė; regiono istorija; vietovardis; objektas; vietinė šnekta; leksinis vienetas; skolinys; etimologija