Latvijos Žiemgala: ką liudija vietovardžiai - Balode, Laimute (Acta humanitarica academiae Saulensis, 2025)
Straipsnyje apibendrinamos dabartinės Žiemgalos (latv. Zemgale) – vieno iš Latvijos istorinių etnografinių regionų – vietovardžių kilmės hipotezės, pirminė toponimų semantika. Supažindinama su Žiemgalos miestų trumpa istorija ir pavadinimų etimologija: aptariami tokie miestų vardai kaip Aucė (Auce, istoriniuose dokumentuose minėta 1426 m., baltiškos / lietuviškos kilmės vietovardis), Bauskė (Bauska, minėta 1443 m., galimai baltiškos / latviškos kilmės vardas), Duobelė (Dobele, minėta 1254 m., baltiškos / latviškos kilmės toponimas), Jelgava // Mintauja (Jelgava // Mītava, minėta 1265 m., hipotetiškos – lyviškos? latviškos? – kilmės miesto pavadinimas), Kalnciemas (Kalnciems, minėtas XVI a., aiškios latviškos kilmės toponimas), Tukumas (Tukums, minėtas 1253 m., labai neaiškios – galimai lyviškos, gal latviškos kilmės vardas). Analizuojami ir Latvijos Žiemgalos didžiausių upių pavadinimai – Lielupė (Lielupe), Mūša (Mūsa), Nemunėlis (Mēmele), kai kurių intakų vardai (Kaucīte, Īslīce, Svitene, Sesava, Platone, Svēte ir kt.). Ypač išskirtina potamonimų darybinė priesaga -aine: Cērpaine, Svēpaine, Skujaine, Svētaine, Krievaine, Govaine ir kt. Straipsnyje trumpai aptariami ir Žiemgalos oikonimai bei mikrotoponimai, tarp kurių yra nemažai skolinių. Didžiausias dėmesys skiriamas lituanizmams, kurių daugiausia Lietuvos ir Latvijos pasienyje: tai potamonimai Ģirupe, Žare, Žurele, pievos pavadinimas Ežerelis, oikonimai Karvišķe, Veršūns. Galimus lituanizmus liudija ne tik leksika, bet ir fonetika (sodybų pavadinimai Ķišķi, Žinduls), ir morfologija (Adžūni, Gaidžūni, Juknišķi). Žiemgalos vietovardžiuose užfiksuota žiemgalių tarmei būdinga fonetinė ypatybė – anaptiksė (trumpo vokalinio garso įterpimas po tautosilabinių r / l): Zirega dzelme, Stirenu pļavele, Karepu dīķis, kurios gyvojoje kalboje nebėra. Žiemgališki toponimai (ypač mikrotoponimai) išsiskiria charakteringa priesaga -ene: oikonimai Blīdene, Spārnene, Zebrene, Dobele < * Dobelene, Tērvete < *Tērvetene, pievų pavadinimai Cepurene, Griķene, Puķene, Talcene, Līdzumene, Mazā dakterene ir daug kitų.
Keywords: onomastika; vietovardžiai; žiemgaliai; Latvijos Žiemgala