Medžiugorjės bažnytinis giedojimas. Atspindžiai katalikų laikraštyje „Katolički list“ - Tomić, Draženko; Legac, Vladimir (Acta humanitarica academiae Saulensis, 2024)
Medžiugorjė – regionas Kroatijos Respublikos šiaurės vakaruose. Be daugelio kitų ypatumų, šiam regionui būdingas specifinis liaudies lyrinis solinis vokalinis moterų dainavimas, vadinamasis Međimurska popevka (Medžiugorjės liaudies daina). 2013 metais ši Medžiugorjės liaudies daina buvo paskelbta nematerialia Kroatijos Respublikos kultūrine vertybe. 2018 metais ji buvo įtraukta į UNESCO reprezentacinio žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Šiame straipsnyje pateikiami savaitraščio Katolički list (Katalikų laikraštis) (Zagrebas, 1849–1945) straipsnių apie dainavimą Medžiugorjės regione tyrimo rezultatai. Iš savaitraščio tekstų darytina išvada, kad visose bažnytinėse ceremonijose ir kitomis progomis Medžiugorjės žmonės patraukdavo dėmesį savo giedojimu. Tačiau nuo 1907 metų Kroatijoje įvykus cecilietiškajai bažnytinio giedojimo reformai (1870–1920), kai kurie asmenys (daugiausia kunigai) Medžiugorjės giedojimą pradėjo vertinti skirtingai. Šių skirtingų nuomonių atgarsių galima rasti ir savaitraštyje Katolički list. Nors šio savaitraščio straipsniai turi būti nuodugniai papildyti to meto socialinių ir politinių aplinkybių aprašymu, įskaitant Medžiugorjės dainavimą, o ypač ceciliečių judėjimo pobūdžio, liaudies dainavimo patriotinės svarbos ir tradicinės vertės aprašymu, liaudies dainų šiaurės vakarų Kroatijoje patriotinė svarba ir tradicinė vertė gali būti įžvelgta visuose tekstuose.
Keywords: Cecilijos judėjimas; Katalikų laikraštis (Katolički list); Medžiugorjės liaudies daina (međimurska popevka); Medžiugorjė (regionas); Šventoji Cecilija (Sveta Cecilija)