Slovakijos visuomenės ir slovakų tapatybės pereinamasis laikotarpis ir pokyčiai - Pondelíková, Ivana (Acta humanitarica academiae Saulensis, 2023)
Šio straipsnio tikslas – supažindinti su daliniais projekto Europa piliečiams / Pasidalinti ES – Europos pilietybės formavimas posttotalitarinėse visuomenėse: atspindžiai po 15 metų ES plėtros rezultatais. Projektas skirtas susieti ugdymo procesui, istorinei atminčiai ir socialiniams pokyčiams, praėjus 15 metų po Europos Sąjungos plėtros. Remdamiesi nuodugniais interviu, nagrinėjome Slovakijos visuomenės perėjimą nuo aksominės revoliucijos (1989 metai) iki įstojimo į Europos Sąjungą (2004 metai). Dėmesys skiriamas istoriniam fonui, lėmusiam santvarkos pasikeitimą. Virsmas į demokratinę visuomenę sąlygojo naujos slovakų tapatybės formavimąsi, kuri buvo nagrinėjama per Hofstedo suformuotus kultūrinius aspektus. Respondentai pateikė faktus, mintis ir savo požiūrį į gyvenimą Slovakijos visuomenėje per šių dviejų reikšmingų įvykių prizmę.
Keywords: perėjimas; pereinamasis laikotarpis; visuomenė; tapatybė; slovakai; demokratija; Europos Sąjunga; integracija; kultūrinis aspektas