Lenkų mažumos tema Latgalos spaudoje (1920–1934) - Malahovskis, Vladislavs (Acta humanitarica academiae Saulensis, 2021)
Straipsnyje siekiama atskleisti latgaliečių spaudos poziciją formuojant gyventojų viešąją nuomonę apie Latgalos lenkų mažumą (1920–1934). Tyrimo pagrindą sudaro apie 50 straipsnių, publikuotų Latgalos laikraščiuose. Tyrimas pagrįstas kokybine duomenų analize, diskurso-istoriniu požiūriu, naudojant diskursinę istorinę „mes“ – „jie“ konstrukciją, t. y. straipsnio kontekste – „latgaliai“ – „lenkai“.XX a. antrojo dešimtmečio pradžioje straipsniai spaudoje buvo susiję su lenkais, daugiausia su bajorais, norinčiais grąžinti senus gerus laikus, kai jie buvo dominuojanti socialinė grupė Latgaloje. Vėlesniais metais lenkai dažniausiai pristatomi kaip latgaliams nelojali ir šiuo pagrindu priešiška Latvijos valstybei mažuma. Daugeliu atvejų publikacijos apie lenkų mažumą yra prieštaringos: kuriamas neigiamas lenkų įvaizdis, tačiua jie vadinami ir „tikėjimo broliais“, taigi – sąjungininkais.
Keywords: lenkai; latgaliečiai; latgaliečių spauda; Latgala