1940 metų birželio įvykių Šiaulių regione atspindžiai ano meto spaudoje - Juodis, Darius (Acta humanitarica academiae Saulensis, 2026)
Straipsnyje nagrinėjama 1940 metų birželio antros pusės Lietuvos spaudos publikacijos, liečiančios įvykius Šiauliuose. Tyrimui pasitelktas tuo metu Šiauliuose ėjęs laikraštis „Įdomus mūsų momentas“ ir Lietuvos respublikinė spauda. Darbe stengiamasi išskirti pagrindines spaudos straipsnių temas ir tai iliustruoti konkrečiais pavyzdžiais. 1940 metų birželio pirmoje pusėje Lietuvos laikraščiai bei žurnalai neskelbė kažkokių ypatingų žinių, aiškiai nusakančių greitus ir esminius pasikeitimus valstybės gyvenime, bet padėtis pasikeitė antroje mėnesio pusėje, kai sovietų valdžia pradėjo įsitvirtinti Lietuvoje. Ano meto spauda dažnai rašė apie Raudonosios armijos buvimą Šiauliuose kaip apie nenuginčijamą ir svarbų faktorių, nors vėliau tai stengėsi nutylėti sovietinė literatūra. Taip pat rašyta apie vadovaujančių pareigūnų pasikeitimus Šiaulių regione, nepateikiant išsamių paaiškinimų šiais klausimais. Paminėti spaudoje ir pirmieji žmonių pabėgimai iš Šiaulių į užsienį. Daugiausia dėmesio spaudoje skirta prosovietiniam birželio 27 dienos mitingui Šiauliuose, neatskleidžiant jo organizavimo užkulisių. Pažymėtina, kad mitingų kalbos ir jų citatų atkartojimas spaudoje rodė tolesnius sovietų valdžios žingsnius. Kitas respublikinio lygmens įvykis Šiauliuose buvo politinių kalinių (komunistų) paleidimas iš kalėjimo, radęs nemažai atgarsių spaudoje. Galima manyti, kad visos cenzūruojamos spaudos publikacijos nebūtinai atspindėjo realią įvykių padėtį ir eigą Šiauliuose ir kitose Lietuvos vietovėse.