Jaunuolių dvasingumo šiuolaikinės kaitos tendencijos - Aramavičiūtė, Vanda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2006)
Straipsnyje pirmiausia iškeliamas kultūros ir globalizacijos sąsajų dialektikos klausimas. Taip pat siekiama atskleisti globalizacijos tyrėjų ir kultūrologų požiūrį į globalizuotos kultūros poveikį žmonių santykiams kaip jų dvasingumo išraiškai. Šiuo požiūriu aptariamos naujos tarpininkaujamojo bendravimo formos ir jų galimi padariniai asmens dvasiniam tapsmui. Atkreipiamas dėmesys ir į emancipacijos bei individualizmo įtaką žmonių santykių raidai. Apibrėžus dvasingumą kaip autentišką asmens ir pasaulio santykį, grindžiamą aukščiausiomis vertybėmis, apibūdinami mokinių dvasingumo kaitos ypatumai, pasireiškiantys ankstyvoje jaunystėje. Kadangi santykių kokybę rodo ir nulemia internalizuotos dvasinės vertybės, tai straipsnyje lyginamuoju aspektu pateikiama informacija apie kognityvų vertybių internalizacijos lygmenį ir jo kaitos tendencijas, užfiksuotas 1998, 2001 ir 2005 metais.