Idealistinio realizmo ugdymo paradigma (minint akad. prof. S. Šalkauskio gimimo 115-ąsias metines) - Šernas, Vytautas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2002)
Idealistinis realizmas ir ugdymas – nauja ugdymo filosofijos srovė, kurios pagrindėjas yra S. Šalkauskis. Straipsnyje atskleidžiama idealistinio realizmo paradigma: sąvokos, bruožai, metodai. Ši paradigma pagrindžia naują XXI a. ugdymo informacinį dvasinį modelį, kaip S. Šalkauskio ugdymo pilnatvės principo rezultatą.