Mokytojų rengimas ir „aktyviosios mokyklos" teorija bei patirtis - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2002)
Straipsnyje apžvelgiamos šiuolaikinės mokytojų rengimo problemos pasaulyje ir Lietuvoje. Lyginamuoju aspektu nagrinėjama, aktua/izuojama XX a. pradžios „aktyviosios mokyklos" teorija ir praktinė patirtis, reikšminga rengiant būsimuosius mokytojus. Detaliai analizuojami naujųjų mokyklų ugdymo turinio mokymo organizavimo, pedagoginio bendravimo, mokinių savivaldos ir kiti klausimai, mokytojų rengimo modeliai.