Kai kurie lyginamosios pedagogikos aspektai - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1996)
Lyginamoji pedagogika yra savarankiška pedagogikos sritis, turinti savo tyrimo objektą, tikslą, specifinius uždavinius bei mokslinio tyrimo metodus. Kita vertus, dėl metodologinių problemų yra daug skirtingų nuomonių, nesutarimų dėl jos objekto. Straipnyje apžvelgiami pagrindiniai lyginamosios pedagogikos metodai, autoriai ir institucijos veikiančios šioje srityje. Aptariame lyginamosios pedagogikos raidos istorija. Straipnyje pateikiama apžvalga apima lyginamosios pedagogikos raidą ne tik Vakarų bet Rytų pasaulyje. Analizuojamas ir lietuvių mokslininkų indėlis. Vienas garsių pasaulyje lyginamosios pedagogikos atstovų yra Kanadoje gyvenęs lietuvis Antanas Paplauskas-Ramūnas (1910-1974), kuris buvo lyginamosios pedagogikos centro Otavoje vadovas (1956).