Mokinių ekonominių mokėjimų ugdymas - Zaleskienė, Irena (Acta Paedagogica Vilnensia, 1993)
Remiantis filosofinės, sociologinės ir pedagoginės literatūros analize, pradinių klasių darbinio ugdymo patirtimi, ilgalaikiu mokinių praktinės veiklos stebėjimu, ekonominiai mokėjimai apibrėžiami kaip praktinės veiklos mokėjimai, kurie įgalina produktyviai veikti ir orientuoja veikėją į ekonomišką santykį su laiku, vieta ir darbo priemonėmis. Straipsnyje pristatoma ugdomojo eksperimento, vykusio vienos Vilniaus mokyklų antrose klasėse, eiga ir rezultatai. Kelių etapų ugdomojo eksperimento metu buvo siekiama formuoti: 1) pradinių klasių mokinių mokėjimą tausoti (asmeninius daiktus, darbo priemones, bendruomeninio naudojimo reikmenis); 2) mokėjimą planuoti (darbo medžiagas, darbo procesą, laiką, pinigų leidimą); 3) mokėjimą racionaliai tvarkyti darbo vietą (pasirinkti ir patogiai išdėstyti darbo priemones, palaikyti švarą darbo metu, sutvarkyti darbo vietą, jį baigus). Sėkmingus eksperimento rezultatus užtikrino glaudus mokyklos ir šeimos bendradarbiavimas, tinkamų praktinių užduočių parinkimas, atsižvelgiant į esamą mokėjimų lygmenį, į individualias psichofiziologines vaikų savybes.