VADOVĖLIŲ NAUDOJIMO MOKANT MATEMATIKOS ANALIZĖ: ESTIJOS ATVEJIS - Lepik, Madis (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Associated Professor of Mathematics Education Tallinn University Address: Narva road 25 10120 Tallinn, Estonia E-mail address: mlepik@tlu.ee Straipsnyje pateikiama matematikos vadovėlių naudojimo mokant matematikos Estijos mokyklose analizė. Tradiciškai vadovėliai labai svarbūs mokant matematikos, tačiau šiandien vadovėlis nėra vienintelė matematikos mokymosi priemonė, mokytojas gali rinktis ir kitas priemones. Tarptautiniai TIMMS tyrimai rodo, kad efektyvus matematikos vadovėlių naudojimas pagrindinio ugdymo mokykloje daro įtaką mokinių matematikos mokymosi rezultatams. Tai taip pat patvirtina įvairių šalių mokslininkų atliekami tyrimai, kurie rodo, kad šiuolaikiniai mokytojai labai įvairiai panaudoja vadovėlių medžiagą ugdymo procese. Straipsnyje pateikiami ir aptariami atliktos matematikos mokytojų apklausos (N = 164) ir pagrindinės mokyklos ugdymo pakopoje stebėtų 29 matematikos pamokų tyrimų rezultatai, kurie parodo, kokiais būdais Estijos matematikos mokytojai naudoja matematikos vadovėlius. Tyrimo duomenys rodo, kad vadovėliai nėra efektyviai panaudojami, neišnaudojamos visos vadovėlių galimybės, nors pusė aktyvaus pamokos laiko yra skiriama dirbti su vadovėliu. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad dauguma mokytojų vadovėlį naudoja pratyboms, matematiniams uždaviniams spręsti.