MATAVIMAI MOKANT MATEMATIKOS LATVIJOS MOKYKLOSE - Karklina, Vaira (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Dr. Paed., lecturer Faculty of Science and Engineering, Liepaja University Address: Valdemara iela 4, LV3400 Liepaja, Latvia E-mail address: vaira.karklina@liepu.lv Straipsnyje aptariama vienos iš matematikos mokymo sričių – matavimų – situacija Latvijos mokyklose. Matematikos mokymo specialistai sutinka, kad mokant matų ir matavimų svarbu, jog mokiniai suprastų bendrų matavimo vienetų būtinumą ir universalumą, kai yra poreikis išmatuoti kokį nors objektą ir reikia nustatyti, kiek tam tikrų matavimo vienetų į jį telpa. Matavimas – ne tik paprastas gebėjimas, kuris yra formuojamas matematikos pamokose, bet veikiau sudėtingas sąvokų ir įgūdžių derinys, į kurią įeina gebėjimas suvokti aplinkoje esančių daiktų dydį: ilgį, plotį, aukštį, tūrį, gebėjimas pasitelkiant skirtingus matus ir matavimo vienetus bei matavimo įrankius išmokti pamatuoti įvairius kasdienio naudojimo objektus. Paprastai matematikos disciplinos, kurių mokoma mokykloje, struktūruojamos į aritmetiką, algebrą ir geometriją. Kuriant bendrąsias ugdymo programas kyla klausimas, į kurį iš minėtų dalykų turėtų būti įtraukiama matai ir matavimų veiklos sritis? Ilgio ir ploto matavimai dažniausiai susiję su geometriniu matematikos aspektu, o laiko matavimas su skaičiavimu. Pasak Knuth (2002), matavimų tematikos kompleksiškumas yra veikiamas kelių sąlygų. Prieiga, taikoma algebros ir geometrijos mokymuisi, skiriasi nuo tos, kurios reikia mokantis matavimų, nes geometrijos ir algebros mokymosi pagrindas yra dedukcinis. O matavimų mokymuisi reikia visai kitos empirinės prieigos, kurioje svarbu praktinė veikla, matavimų atlikimo pratybos, po kurių vyksta perėjimas į matematikos abstrakčių simbolių kalbą. Straipsnyje pateikiama atlikta Latvijos švietimo dokumentų ir bendrojo ugdymo programų analizė, kuri parodė, kad Latvijos mokyklose matavimų mokiniai pradeda mokytis nuo pat matematikos mokymosi pradžios, nuo pirmos klasės ir baigia 12 klasėje, tačiau duomenys rodo, kad matavimų temų išdėstymas matematikos programoje nėra idealus, šiai sričiai reikia daugiau dėmesio norint gerinti mokinių matavimo gebėjimus. Straipsnyje taip pat trumpai pristatomi projekto, skirto būsimų matematikos mokytojų matavimo mokymo kompetencijai tobulinti, rezultatai.