Lietuvos bendrojo ugdymo turinio standartizavimas: kokybė vs kontrolė - Nagrockaitė, Šarūnė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Socialinių mokslų (edukologijos) doktorantė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 1/9, LT-01513 Vilnius. Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: sarune.nagrockaite@fsf.vu.lt Lietuvoje išsilavinimo standartai oficialiai pradėti įgyvendinti nuo 2002 m., o projektiniai jų variantai atsirado dar anksčiau (1997 m.). Nors patvirtinus naujausias bendrąsias programas (2008, 2011) išsilavinimo standartai pavadinti mokymo(si) pasiekimais, tačiau išlieka standartais grįstas ugdymo turinys. Straipsnyje aptariama mokymo(si) pasiekimų standarto paskirtis Lietuvos bendrojo ugdymo turiniui pagal tarptautinio švietimo eksperto P. Sahlbergo nurodytus keturis standartizavimo etapus. Remiantis jais bandoma apibrėžti mokymo(si) pasiekimų standarto, kaip kokybės ir kontrolės matmens, ribas.