Vietos nuomonės, pasaulinis poveikis: Timišoaros kaip Europos kultūros sostinės 2023 m. atvejis - Megan, Ovidiu; Brandas, Claudiu; Bucurean (Roiban), Roxana Nadina; Didraga, Otniel (Transformations In Business & Economics, 2024)
Europos kultūros sostinių (EKS) programos poveikio priimantiesiems miestams vertinimas yra vienas iš svarbiausių ir nuolatinių iššūkių mokslinėje literatūroje, o keliuose tyrimuose nagrinėjama, kaip programa atitinka platesnius Europos tikslus ir prisideda prie Europos tapatybės ir vienybės skatinimo. Nuo pat įkūrimo 1985 m. EKS programa buvo orientuota į kultūrinės įvairovės puoselėjimą ir tarpkultūrinio dialogo skatinimą, leidžiantį priimantiems miestams stiprinti tarptautinius santykius ir skatinti kultūrinius mainus, peržengiančius valstybių sienas. Šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama Timišoaros paskyrimo Europos kultūros sostine poveikiui nagrinėti. Pateikiamos vertingos įžvalgos apie platesnę programos įtaką visuomenei ir jos poveikį Timišoaros miesto gyvenimo struktūrai. 2023 m. Europos kultūros sostinės poveikis Timišoaroje (Rumunija) buvo įvertintas taikant naujovišką metodą, į kurį buvo įtraukta nuotaikų analizė panaudojant miesto socialinės žiniasklaidos platformų duomenis.
Keywords: Europos kultūros sostinės (EKS); kultūra; sentimentų analizė; miestų atgaivinimas; Timišoara