Rumunų studentų nuomonė apie dirbtinio intelekto diegimą aukštajame moksle: kokybinis metodas - Pisica, Alina Iorga; Ioan, Roxana; Bucur, Louisa-Maria; Popa, Alexandru; Zaharia, Rodica Milena (Transformations In Business & Economics, 2024)
Šiame kokybiniame tyrime nagrinėjamas Rumunijos socialinių mokslų studentų požiūris į dirbtinio intelekto (DI) diegimą aukštajame moksle. Analizuojami 70 dalyvių iš trijų Rumunijos universitetų atsakymai. Rezultatai rodo, kad pripažįstama, jog dirbtinis intelektas gali pakeisti švietimą gerindamas prieigą prie informacijos, individualizuodamas mokymąsi ir gerindamas akademinius rezultatus, tačiau sykiu išreiškiamas susirūpinimas dėl priklausomybės nuo technologijų, etinių klausimų, duomenų saugumo ir poveikio kritiniam mąstymui ir socialinei sąveikai. Nors studentai vertina AI teikiamą naudą, pavyzdžiui, administracinį veiksmingumą ir geresnį mokymosi ir mokymo procesą, jie taip pat reiškia susirūpinimą dėl esminių žmogiškųjų įgūdžių praradimo ir privatumo bei saugumo rizikos. Šios išvados pabrėžia subalansuoto ir etiško požiūrio į dirbtinio intelekto diegimo švietimo kontekste svarbą, akcentuojant poreikį kurti strategijas, kurios didintų technologinę naudą ir mažintų galimą riziką. Tyrime siūloma, kad aukštojo mokslo institucijos turėtų sutelkti dėmesį į įtraukios politikos, kurioje atsižvelgiama į socialines ir asmenines dirbtinio intelekto diegimo pasekmes, kūrimą, taip suteikiant vertingų krypčių būsimiems švietimo tyrimams ir politikai. Tyrimas praplečia esamą literatūrą šia tema, patvirtinamos kai kurios literatūroje pateiktos išvados ir pabrėžiama tai, kad dirbtinio intelekto diegimo aukštojoje mokykloje temą aukštojo mokslo institucijose reikia vertinti labai rimtai.
Keywords: intelektas (DI); aukštasis mokslas; studentų nuomonė; kokybiniai tyrimai; Rumunija