Skaitmeninė finansinė plėtra ir įmonės technologijos naujovės: skatinti ar drausti? - Liu, Dayong; Song, Di; Zhang, Lingxiao; Wang, Yanan (Transformations In Business & Economics, 2024)
Skaitmeniniai finansai ne tik skatina tradicinės finansavimo sistemos atkūrimą, bet ir itin veikia mikroskopines įmonių technologines naujoves ir net kokybišką ekonomikos plėtrą. Siekiama ištirti skaitmeninės finansinės plėtros poveikį įmonių technologinėms naujovėms naudojant Šanchajaus ir Šendženo vertybinių popierių biržose Kinijoje 2011–2019 m. A-share bendrovių skydinius duomenis ir laiko pramonės fiksuoto efekto modelius, remiantis išteklių paskirstymo teorija ir informacijos asimetrija. Išnagrinėta teorija, ar skaitmeninė finansinė plėtra gali padėti tobulinti įmonių technologines inovacijas. Rezultatai rodo, kad, pirma, skaitmeninė finansinė plėtra gali labai skatinti įmonių technologines naujoves. Antra, nuolat gilėjanti skaitmeninių finansų plėtra nevalstybinių įmonių technologines naujoves skatina aiškiau nei valstybinių įmonių. Trečia, skaitmeninis finansavimas gali stabdyti finansavimo suvaržymus ir įmonių finansines investicijas ir yra svarbus tarpininkas gerinant įmonių technologines naujoves. Ketvirta, atsižvelgiant į sąveikos apdorojimą, skaitmeninis finansinis vystymasis gali geriau paskatinti įmonių technologinių naujovių tobulinimą regionuose, kuriuose žemas ekonominio išsivystymo lygis. Išvadose atskleidžiama, kad skaitmeninė finansinė plėtra ne tik skatina įmonių technologines naujoves, bet ir toliau skatina kokybišką ekonominę pažangą, o tai gali suteikti vyriausybei svarių įrodymų formuoti atitinkamą ekonominės plėtros politiką.