Tėvo vaidmuo probleminėse šeimose: kokybinė analizė - Kaučikienė, Jurga; Švedaitė-Sakalauskė, Birutė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2007)
Tyrimas “Tėvo vaidmuo probleminėse šeimose” buvo atliekamas siekiant suprasti kaip tėvai suvokia savo vaidmenį. Tam buvo atliekamas kokybinis tyrimas. Tyrimo tikslas buvo aprašyti ir išanalizuoti tėvo vaidmenį ir jo raidos ypatybes probleminėse, skurdžiose šeimose. Galima teigti, kad visose probleminėse šeimose yra išreikštas patriarchalinis požiūris: visi šeimos nariai tikisi, kad tėvas atstovaus šeimą visuomenėje ir uždirbs pinigus. Tuo tarpu, mamos rūpinasi namais. Tėvai dažniausiai nesugeba tinkamai atlikti jų vaidmenį dėl piktnaudžiavimu alkoholiu ir neturi reikalingų įgūdžių. Moterys kartais manipuliuoja savo geresne pozicija namuose ir geresniais santykiais su vaikais: jeigu vyras nepakankamai uždirba ir peržengia ribas, jis gali būti iš jos eliminuotas kuriam laikui. Tačiau po kurio laiko jis grįžta. Socialinė politika Lietuvoje nesukuria sąlygų vyrams iš probleminių šeimų atlikti savo vaidmenis. O moterys patenka į socialinės politikos dėmesio lauką.
Keywords: Tėvo vaimduo; probleminės šeimos; kokybinis tyrimas; Lietuva