Lietuvos gyventojų požiūris į skiepus - Petraitytė, Evelina; Skučienė, Daiva (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2026)
Straipsnyje analizuojamas Lietuvos gyventojų požiūris į vakcinaciją pagal sociodemografines charakteristikas. Tyrime naudoti „Eurobarometer 91.2“ duomenys, atrenkant tik Lietuvos respondentus (N = 1004). Duomenų analizei taikyta dvinarė ir daugianarė nominali logistinė regresija. Nustatyta, kad ryškiausi skirtumai buvo susiję su gyvenamosios vietos tipu: kaimo gyventojai dažniau nei didžiųjų miestų gyventojai pritarė neigiamiems teiginiams apie vakcinaciją. Tuo tarpu amžiaus grupių skirtumai nebuvo nuoseklūs visose mūsų skaičiuotose analizėse, todėl jaunesnio amžiaus respondentų požiūris vertintinas atsargiai.
Keywords: vakcinacija; požiūris į skiepus; informacijos šaltiniai; sociodemografiniai veiksniai