Planuojant ateitį: longitudinio moterų karjeros siekių nėštumo ir pogimdyminiu laikotarpiu tyrimo įžvalgos - Ražauskienė, Vilma (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2024)
Šis longitudinis tyrimas gilinasi į darbo reikšmes moterims pereinamuoju gyvenimo laikotarpiu. Nors pasitraukimo iš darbo rinkos ir grįžimo į ją temos yra sulaukusios nemažai dėmesio, tam tikri karjeros vystymosi po gimdymo aspektai tebėra nepakankamai ištirti. Esama literatūra dažnai skirsto moteris į dvi pagrindines grupes, o kai kurios teorijos siūlo trijų grupių klasifikaciją. Vis dėlto tokie padalinimai gali būti pernelyg supaprastinti ir nebūtinai pritaikomi visoms moterims. Šio tyrimo tikslas – giliau suprasti moterų karjeros siekius. Siekiant šio tikslo buvo atlikti dviejų bangų - nėštumo metu ir nuo keturių iki šešių mėnesių po gimdymo - individualūs pusiau struktūrizuoti interviu su dešimčia moterų. Tyrimo rezultatai parodė, kad darbo reikšmė tyrimo dalyvių atžvilgiu skyrėsi tiek nėštumo metu, tiek po gimdymo. Be to kai kurios dalyvės tapusios motinomis pakeitė savo karjeros siekius. Naujos motinos tapatybės svarba aptariama kaip galimas paaiškinimas, kodėl keičiasi karjeros siekiai. Šis tyrimas praturtina darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros pasirinkimų diskursą, pateikdamas vertingų įžvalgų, kaip ankstyvoji motinystė formuoja moterų karjeros tikslus, ssprendimus ir lūkesčius.
Keywords: perėjimas į motinystę; moterų darbas; karjeros siekiai; darbo prioritetai; darbo ir asmeninio gyvenimo derinimas; pasitraukimas iš darbo rinkos; grįžimas į darbo rinką