Asmeninės socialinės paslaugos Lietuvoje: iš sovietinio paternalistinio į rinkos modelį - Žalimienė, Laimutė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2020)
Straipsnyje analizuojama asmeninių socialinių paslaugų (ASP) sistemos raida Lietuvoje ir apžvelgiami šių paslaugų organizavimo pokyčiai. Kuriant demokratinės ir gerovės valstybės principais grindžiamą ASP sistemą šalyje, kartu formavosi prielaidos rinkos santykiams įsitvirtinti, perimant rinkodaros tendencijas, kurios tuo metu jau buvo gana ryškios Vakarų valstybių praktikoje. Analizė atskleidė, kad Lietuvos ASP sistemos atsisiejimas nuo sovietinio globos modelio ir jos kūrimas remiantis gerovės valstybės principais vyko kartu įtraukiant į šią sistemą vis daugiau rinkos modelio elementų.
Keywords: asmeninės socialinės paslaugos; paslaugų organizavimas; institucionalizacija; marketizacija; rinka