Jaunų žmonių, leidžiančių laiką gatvėje, savivoka - LAURECKIS, Kasparas; PETRUŽYTĖ, Donata (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2016)
Šio straipsnio tikslas – atskleisti jaunų žmonių, leidžiančių laiką gatvėje, savivoką. Pirmoje straipsnio dalyje aprašomi pagrindiniai savivokos aspektai, aptariant Carl R. Rogers’o savęs suvokimo koncepciją. Kitose dalyse pristatomi kokybinio tyrimo rezultatai. Tyrimas atskleidė, kad jauni žmonės, laiką leidžiantys Vilniaus miesto Viršuliškių ir Pašilaičių mikrorajonuose, susiduria su skirtingais sunkumais, kurie daro tiesioginę neigiamą įtaką savęs vertinimui. Jaunuoliai mato save „blogus“ ar atskirtyje esančius žmones. Dėl patirtų sunkumų vaikystėje, problemų šeimoje, mokykloje ar bendraamžių tarpe jie dažnai jaučiasi vieniši, kamuojami slogių, depresyvių minčių. Dauguma jų jaučia bendrą nepasitenkinimą gyvenimu, o rizikingo elgesio priežastimis įvardija prasmės trūkumą. Nors jaunuoliams trūksta pasitikėjimo savimi, vis dėlto jie žino ir savo stiprybes.