Vaikai alkoholiu piktnaudžiaujančioje šeimoje: problemos ir pagalbos būdai - Kotova, Liubov (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2009)
Straipsnyje analizuojama alkoholiu piktnaudžiaujančios šeimos samprata, vaikų, augančių alkoholio pažeistoje šeimoje, problemos bei jiems teikiamos pagalbos būdai. Išanalizavus literatūrą galima teigti, kad alkoholikų vaikai skiriasi nuo savo bendraamžių. Svarbu nustatyti veiksnius, kurie apsprendžia charakterio ir elgesio modelių skirtumus bei psichosocialines vaikų problemas. Alkoholiu piktnaudžiaujančio asmens gyvenimo būdas iššaukia visos šeimos priklausomybę. Santykiai tarp šeimos narių nėra harmoningi. Tokiose šeimose yra dažnos psichologinio ir fizinio smurto prieš vaikus ir sutuoktines apraiškos. Alkoholiu piktnaudžiaujančių tėvų vaikai anksčiau subręsta, nes turi prisiimti tėvų atsakomybes. Be to, šių vaikų psichosocialinis funkcionavimas yra nesubalansuotas. Dažnai jie susiduria su mokymosi sunkumais, praranda motyvaciją mokytis. Siekiant spręsti vaikų, iš alkoholiu piktnaudžiaujančių šeimų, problemas yra naudojama psichologinė pagalba. Siekiama išmokyti vaikus prisitaikyti prie esančio šeimos gyvenimo būdo. Tačiau realus problemos sprendimas yra tik pagalba visai šeimai. Psichosocialinės pagalbos tinklas, kuris susieja skirtingas organizacijas ir pagalbos būdus, gali būti efektyvi priemonė sprendžiant problemas.