Vaikų, kurių tėvai globojami psichoneurologiniuose pensionatuose, teisės - Pūras, Dainius; Šumskienė, Eglė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2009)
Šis tyrimas yra viena iš Europos Komisijos finansuoto projekto „Vaikų ir paauglių psichikos sveikata išsiplėtusioje Europos Sąjungoje: efektyvios politikos ir praktikos kūrimas“ sudėtinių dalių. Šeimų, kurių nariai tėvai, turintys psichikos ligą, yra apgyvendinami stacionarios globos namuose, apklausa parodė, kad veiksmingų tėvystės programų (kaip ir kitos bendruomeninės paslaugos socialinės rizikos šeimoms) gali tapti veiksminga alternatyvia priemone dabar dominuojančiam stigmatizuojančiam ir paternalistiniam požiūriui. Remiantis situacijos stacionarios globos įstaigose apžvalga ir analize, pažymėtina, kad didelę įtaką jose gyvenančių asmenų likimui, jų santykiams su šeimos nariais, šiems santykiams išsaugoti, šeimos nariams bendrauti daro tiek Lietuvoje veikiančios psichikos sveikatos ir socialines apsaugos sistemos, tiek praeityje susiformavę stereotipai, nuomonė apie stacionarios globos įstaigas bei jų gyventojus, tiek visuomenei pateikiamos informacijos pobūdis. Pažymėtina, kad kai kur vis dar gajus sovietinių laikų ideologijos principas, jog asmuo, turintis proto negalią, turi būti atskirtas nuo šeimos, bendruomenės, visuomenės.