Didelis priešlaikinis Lietuvos vyrų mirtingumas. Kaita ir priežastys - Stumbrys, Daumantas (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2014)
Lietuvos socialinių tyrimų centras A. Goštauto g. 11, LT-01108 Vilnius, Lietuva Tel. (8-5) 275 34 46 El. paštas: dstumbrys@gmail.com Posovietinių valstybių gyventojams būdinga mirtingumo pokyčių diferenciacija pagal socialinius demografinius požymius. Straipsnyje, remiantis Wiliamo C. Cockerhamo su sveikata susijusios gyvensenos teorija, nagrinėjama didelio priešlaikinio Lietuvos vyrų mirtingumo problema. Straipsnio tikslas – pristatyti, kaip kito darbingo amžiaus Lietuvos vyrų mirtingumo rodikliai nuo 1959 m. ir kokie buvo tų rodiklių kaitos skirtumai, palyginti su kitomis Europos šalimis. Gyventojų mirtingumo rodiklių statistinė analizė atlikta naudojant Human Mortality Database ir European Mortality Database duomenis. Nustatyta, kad darbingo amžiaus vyrų mirtingumo rodikliai, palyginti su kitomis Vakarų Europos šalimis, Lietuvoje yra ypač dideli. Lietuvos vyrų tikimybė numirti 25–44 metų 2009 m. buvo 2,9 karto didesnė negu Prancūzijos vyrų ir 3,4 karto didesnė negu Lietuvos moterų. Vienas iš svarbiausių tokio didelio Lietuvos vyrų mirtingumo veiksnių – ypač didelis mirtingumas dėl išorinių mirties priežasčių. Mokslinis tyrimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis pagal visuotinės dotacijos priemonę (sutarties Nr. VP1-3.1-ŠMM-07-K-02-067). Pagrindiniai žodžiai: mirties priežastys, mirtingumo diferenciacija, priešlaikinis vyrų mirtingumas High Premature Morality Rates Among Men in Lithuania. Patterns and Causes Daumantas Stumbrys Summary The mortality pattern of the post-soviet population shows a notable life expectancy differentiation by sex, marital status, education, place of residence, and other socio-demographic variables. This publication presents results of a study of mortality patterns among working-age men in Lithuania. The study is based on the Cockerham health lifestyle theory. The main purpose of the study is to evaluate men’s mortality fluctuation since the year 1959. The Lithuanian mortality rates were compared with the mortality rates in other European countries. This study is based on data from the Human Mortality Database and the European Mortality Database. The results of the study confirm that for men the probability to die in the working age in Lithuania is more than twice as high as in France. The Lithuanian working-age men’s population has a very high rate of mortality from external causes and alcohol-related deaths. This research is funded by the European Social Fund under the Global Grant measure (project No. VP1-3.1-ŠMM-07-K-02-067). Key words: causes of death, mortality differentials, men’s premature mortality