Šeimos gyvenimo įvykių sekos įgyvendinimas ir iššūkiai Lietuvoje ir Europoje - Indriliūnaitė, Rasa; Žilys, Apolonijus (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2026)
Straipsnio tikslas – atskleisti Lietuvos gyventojų elgseną ir nuostatas į pagrindinių gyvenimo eigos įvykių, žyminčių šeiminio gyvenimo startą – partnerystės ar santuokos sudarymą bei vaikų susilaukimą. Straipsnyje įvertinama, kiek šie požiūriai yra veikiami normatyviškai „standartinės“ šeiminio gyvenimo įvykių sekos realizavimo, bei kiek Lietuvoje šeiminio gyvenimo eiga yra panaši į kitų Europos šalių gyventojų kuriamus gyvenimo eigos scenarijus. Rezultatai atskleidžia, kad nedaugelis lietuvių mano, kad jų šeiminio gyvenimo starto įvykiai pradėti laiku, o įgyvendinta demografinė elgsena nesutampa su lūkesčiais, kada juos reikėtų įgyvendinti. Nesutapimai pagrindžia bendrąsias prielaidas apie modernios Lietuvos visuomenės raidą ir skirtingai išgyventus struktūrinius pokyčius tarp kartų, kurie lemia svarbių demografinių įvykių įgyvendinimą.