Socialinės pašalpos gavėjų integracija į darbo rinką: piniginiai ir nepiniginiai veiksniai - Straševičiūtė, Žeimantė; Lazutka, Romas (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2026)
Straipsnyje analizuojami piniginiai ir nepiniginiai veiksniai, ribojantys darbingo amžiaus socialinę pašalpą gaunančių asmenų įsidarbinimą. Apžvelgiami minimalių pajamų apsaugos ir aktyvinimo sistemų derinimo aspektai užsienio šalyse ir Lietuvoje. Pateikiamos kitų tyrėjų taikomos bei siūloma darbo autorių originali integracijos į darbo rinką kliūčių klasifikacija. Pristatomi 2022 m. atliktos nedirbančių socialinės pašalpos gavėjų anketinės apklausos rezultatai. Tyrimas atskleidė, kad dažniausios neįsidarbinimo priežastys yra už paties bedarbio kontrolės ribų. Aktualiausia priežastis – darbo vietų stoka asmens gyvenamojoje vietovėje kartu su susisiekimo problema. Nepasitvirtino nuostata, kad piniginės socialinės paramos gavėjų santykinai geros materialinės sąlygos sulaiko juos nuo įsidarbinimo.