Perskirstymas gerovės valstybės kilmės teorijose - Ivaškaitė-Tamošiūnė, Viginta (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2012)
Vilniaus universitetas, Universiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusTel. (+370) 5 266 76 10El. paštas: viginta@ktl.mii.lt Šiuo straipsniu siekiama atskleisti, kaip traktuojamas perskirstymas skirtingose gerovės valstybės kilmės teorijose, kokia jo svarba jose, ar galima numatyti perskirstymo dydį, kryptį, kokias rizikas siekiama kompensuoti perskirstant. Pirmoje straipsnio dalyje pristatoma perskirstymo samprata. Kitose dalyse perskirstymas nagrinėjamas pasitelkiant kelias gerovės valstybės kilmę aiškinančias teorijas: funkcionalizmą („industrializacijos logikos“ tezę), galios išteklių teoriją, valstybės centristinę prieigą ir institucionalizmo teoriją. Pagrindinė išvada teigia, kad „industrializacijos logikos“ tezė labiau pagrindžia poreikio perskirstyti atsiradimą, o valstybės centristinė ir institucionalizmo teorijos geriau paaiškina skirtumus tarp atskirose valstybėse vykdomo perskirstymo. Išsamiausiai perskirstymas gali būti analizuojamas naudojant galios išteklių teoriją.Pagrindiniai žodžiai: perskirstymas, gerovės valstybė, industrializacijos logika, galios išteklių teorija, institucionalizmas.Redistribution in Theories of Welfare State Developmement Viginta Ivaškaitė-TamošiūnėSummaryThis article analyses the conception of redistribution in different theories of welfare state development. What is the role and importance of redistribution in those theories? Could the size and direction of redistribution be identified and what social risks are compensated by redistribution? First part introduces the conception of redistribution. This is followed by other parts where redistribution is analysed through the lens of several theories of welfare state development, namely functionalism (“logic of industrialism”), power-resources theory, state-centered approach and institutionalism. Main findings denote to “logic of industrialism” thesis as the one which is capable to explain arisen need for redistribution, while state-centered approach and institutionalism are more appropriate for explaining the disparities in redistribution in different countries. Most fruitful analysis may be performed when power resources theory is employed.Key words: redistribution, welfare state, logic of industrialism, power-resources theory, institutionalism.