Skurdas Lietuvos kaime: paplitimas, priežastys ir mažinimo būdai - Barčiukienė, Dovilė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2007)
Straipsnyje kalbama apie skurdo Lietuvoje paplitimą, priežastis ir mažinimo būdus. Išskiriamos šios skurdo priežastys: nedarbas, neturima tinkamo išsilavinimo, žemos disponuojamos pajamos, neišvystyta infrastruktūra ir paslaugos ir informacijos trūkumas. Siekiant sumažinti skurdą yra naudojamos tos pačios priemonės kaip ir mieste taip ir kaime. Tačiau kaimo vietovių specifika reikalauja kitokio priėjimo ir atitinkamai kitokių skurdo mažinimo priemonių. Autorė išskiria šias specifines į kaimo vietoves nukreiptas skurdo mažinimo priemones: kaimo bendruomenės, socialinis verslas, kaimo turizmas, socialinės paslaugos, konsultavimas, informacijos teikimas, kaimo gyventojų švietimas. Nesprendžiant skurdo problemos didės emigracija, socialinė atskirtis, nepasitenkinimas gyvenimu, konfliktai šeimose ir senėjanti visuomenė.