Savanoriškosios imties panaudojimas populiacijos parametrams vertinti - Burakauskaitė, Ieva; Čiginas, Andrius (Lietuvos matematikos rinkinys, 2023)
Siekiame rasti būdą efektyviai integruoti netikimybinę (savanoriškąją) imtį atveju, kai tyrimo kintamasis stebimas ir tikimybinėje imtyje. Dėl savanoriško dalyvavimo apklausoje atsirandantį parametrų vertinimo poslinkį koreguojame vertindami netikimybinės imties respondentų tikimybes (polinkius) dalyvauti apklausoje. Šių tikimybių įvertinius sudarome naudodami parametrinį logistinės regresijos modelį. Modeliavimą atliekame dviem būdais: esant prielaidai, kad polinkiai dalyvauti apklausoje nepriklauso nuo tyrimo kintamojo ir kad nuo jo priklauso. Abiem atvejais polinkiai įvertinami naudojant didžiausiojo tikėtinumo metodą. Sudarome tiesines kombinacijas populiacijos vidurkio įvertinių, pagrįstų polinkiais dalyvauti apklausoje, ir nepaslinkto įvertinio, pagrįsto tikimybine imtimi. Sudarytus įvertinius palyginame atlikdami imitacinį tyrimo modeliavimą, vertindami populiacijos proporcijas naudojant Gyventojų ir būstų surašymo statistinių tyrimų duomenis.
Keywords: duomenų integravimas; NMAR; polinkio vertinimas; gyventojų surašymas