Nekilnojamojo turto vertės nustatymas pasitelkiant mašininio mokymosi technikas - Adomavičius, Simonas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2022)
Šiame darbe yra nagrinėjami dirbtinio intelekto metodai, siekiant atlikti tikslesnę Vilniaus mieste ir rajone parduodamų butų vertę. Darbe yra naudojama viešai prieinama informacija apie parduodamus butus iš Aruodas.lt kuri yra surenkama automatizuotu būdu. Informacija kuri yra renkama susideda iš tekstinės – parduodamo buto skelbimo aprašymas, nuotraukų – skelbime patalpintos nuotraukos, bei bendrinė informacija pateikiama skelbime – kaina, vietovė, buto plotas, buto ypatumai ir kita. NT vertės nustatymo uždaviniuose nuolat pasitaikanti problema yra mažai vertės turinčių objektų pervertinimas ir/ar didelę vertę turinčių objektų nepakankamas vertinimas. Sprendžiant regresijos uždavinius, mes dažnai turime duomenų apie daugumą objektų, tačiau visuomet per mažai itin pigių, bei itin prabangių. Dėl šios priežasties vertinti daugumos objektų vertę yra lengviau, nei pigių ar brangių. Vis dėl to, dėl tobulėjančių dirbtinio intelekto metodų bei informacijai tampant vis lengviau pasiekiamai, mūsų galimybės geriau įvertinti šio tipo būstus tampa vis didesnė. Darbe tikimasi, jog informacija esanti nuotraukose ir tekste leis atlikti geresnę būsto vertės prognozė geriau vertinant tiek pigius, tiek brangius butus. Pirmojoje darbo dalyje atliekama literatūros apžvalga, kitų autorių darbų nagrinėjusių dirbtinio intelekto panaudojimo galimybes būsto vertės prognozavimui. Antroje dalyje aprašomi tyrimo metodai, kurie bus taikomi darbe ir pristatoma informacijos rinkimo strategija. Trečiojoje dalyje yra atliekamas tyrimas, kurio metu iš pradžių yra atliekama požymių inžinerija, o vėliau modelių apmokymas bei optimizavimas. Galiausiai yra pristatomi geriausio modelio su 13.74 MAPE, ir 33,307 RMSE rezultatai, bei pateikiamos išvados.
Keywords: mašininis mokymasis; regresija; būsto vertės nustatymas; teksto analizė; vaizdų analizė; klasterizavimas; aruodas.lt