Ribinės teoremos Floydo trikampiui: naujas požiūris į nenaują uždavinį - Belovas, Igoris (Lietuvos matematikos rinkinys, 2021)
Floydo trikampio algoritmo (ir atitinkamos kompiuterinės programos) sudarymo problema yra neretai pateikiama informatikos mokslų krypčių studentams kaip pratimas ar pavyzdys, iliustruojantis teksto formatavimo ir ciklo konstrukcijų sąvokas. Straipsnyje siūloma pažvelgti į objektą (bei jo apibendrinimus) iš kito kampo, kaip į kombinatorinį skirstinį, ir nagrinėti jo elementų elgesį, taikant ribinių teoremų metodologiją. Iškeliami klausimai: kokiam ribiniam dėsniui paklūsta trikampio skaičiai? Koks yra konvergavimo į ribinį dėsnį greitis? Tokio tipo uždaviniai gali būti panaudoti kaip pratimai studijuojantiems matematikos ir informatikos krypčių studijų programose esančius tikimybių teorijos ir kombinatorikos dalykus bakalaurams, padėtų studentams įvaldyti atitinkamą įrodymų techniką ir matematinį aparatą. Straipsnyje siūloma galimų uždavinių serija bei pateikiamos jų įrodymų schemos.
Keywords: Floydo trikampis; ribinės teoremos; tolygusis skirstinys