Matematikos mokymo tikslai: matematinis kompetentingumas ar matematinis raštingumas? - Norvaiša, Rimas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2021)
Straipsnyje aptariamos skirtingos mokyklinės matematikos turinio alternatyvos. Lietuvos visuomenėje paplitęs požiūris, kad mokyklinę matematiką gali būti orientuota arba į akademinę matematiką, arba į matematikos taikymą. Realiai  pastarasis turinio variantas reiškia matematikos mokymo lygio žeminimą tikintis, kad jis bus prieinamas visiems mokiniams. Tuo tarpu į akademinę matematiką orientuotas turinys prieinamas tik gabiausiems mokiniams. Straipsnyje apibūdinamas tarpinis turinio variantas, mūsų vadinamas matematiniu samprotavimu grindžiama mokyklinė matematika. Tokia matematika supažindina vidutinių gabumų mokinius ir su matematiniu samprotavimu, ir su matematikos taikymu realiame pasaulyje.
Keywords: matematinis raštingumas; matematinis samprotavimas; matematinis kompetentingumas; matematikos mokymo filosofija