Lietuviškų matematikos studijų preliudija: Aukštieji kursai Kaune - Banionis, Juozas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2021)
Aukštieji kursai (AK), gyvavę Kaune 1920–1922 m., tapo ne tik pirmojo lietuviško universiteto pirmtaku, bet ir mūsų laikinąją sostinę pavertė universitetiniu miestu. Lietuvių šviesuomenės iniciatyva įsteigtuose AK pagal priimtąjį statutą buvo numatyti šeši skyriai, aprėpiantys pagrindinius – humanitarinius, socialinius ir gamtos ar realinius mokslus. Pastarųjų mokslų gyvavimą liudijo Matematikos–fizikos skyrius, kuriame atsirado galimybė lietuviškai studijuoti matematiką. Šiame straipsnyje parodomos AK įkūrimo aplinkybės, jų veiklos sąlygos, supažindinama su dirbusiais matematikos dalykų lektoriais ir parodoma klausytojų sudėtis, o taip pat atskleidžiamas matematikos studijų turinys bei įvardijama studijoms naudota literatūra.
Keywords: lietuviškos matematikos studijos; lektoriai; klausytojų sudėtis; matematikos dalykai; studijų vadovėliai