Tiesioginis ir atvirkštinis skaičių skaidymo algoritmai - Melničenko, Grigorijus (Lietuvos matematikos rinkinys, 2019)
Natūraliųjų skaičių skaidymas pirminiais dauginamaisiais yra sunkus skaičiavimouždavinys. Šio uždavinio sprendimo sudėtingumas yra vieno iš žinomiausių kriptografijosmetodų RSA saugumo pagrindas. Klasikinis bandomosios dalybos algoritmas dalijaduotą skaičių N į visus daliklius, pradedant nuo 2 ir baigiant skaičiumi √N. Todėl šį algoritmągalima vadinti tiesioginiu bandomosios dalybos algoritmu. Pateikiame atvirkštinįbandomosios dalybos algoritmą, kuris dalija duotą skaičių N į visus daliklius, pradedant nuoskaičiaus √N sveikosios dalies iki 2.
Keywords: pirminiai skaičiai; bandomoji dalyba; Ferma skaidymo algoritmas