Matematika Respublikos pedagoginiame institute: dalykai ir dėstytojai - Banionis, Juozas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2015)
Straipsnyje atskleidžiama Respublikos pedagoginio instituto, veikusio 1935–1943 m. iš pradžių Klaipėdoje, po to 1939 m. Panevėžyje ir galutinai tais pačiais metais įsikūrusio Vilniuje, matematikos dalykų raida ir supažindinama su juos dėsčiusiais dėstytojais, kurių tarpe buvo žinomi matematikai O. E. Stanaitis ir G. Žilinskas. Konstatuojama, kad per nagrinėjamą laikotarpį įsitvirtino skaičiavimo ir geometrijos metodika, o matematikos dalykas išsiplėtė nuo elementariosios iki aukštosios matematikos turinio.
Keywords: matematika; skaičiavimo ir geometrijos metodika; pedagoginis institutas