Rezonansų atsiradimo sąlygos akustinių periodinių bangų sąveikos modelyje - Lavcel-Budko, Olga; Krylovas, Aleksandras (Lietuvos matematikos rinkinys, 2014)
Straipsnis yra autorių [6] darbo tęsinys. Nagrinėjama dujų dinamikos diferencialinių lygčių dalinėmis išvestinėmis sistema esant bendrojo pavidalo būsenos lygtims reiškiančioms dujų slėgį ir vidinę energiją. Realiosios dujos apytiksliai tenkina idealiųjų dujų būsenos lygtį, tik esant pakankamai aukštai temperatūrai ir mažam tankiui. Paprasčiausia ir geriausiai žinoma yra Van der Vaalso (J.D. Van der Waals) lygtis, kurios du parametrai priklauso nuo dujų savybių. Atlikta darbe sukonstruotos suvidurkintos sistemos analizė leido nustatyti rezonanso atsiradimo sąlygas, van der Vaalso lygtimi aprašomoms realioms dujoms.
Keywords: dujų dinamika; akustinės bangos; rezonansai; asimptotinė analizė; hiperbolinės sistemos; vidurkinimas