Miko Petrausko aritmetikos uždavinynai - Ažubalis, Algirdas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2013)
Mokytojas Mikas Petrauskas (1908–?) buvo paskutinis autorius, prieškario Nepriklausomoje Lietuvoje išleidęs savo parengtus aritmetikos uždavinynus I–III pradžios mokyklos skyriams. Kaip ir kitų to meto autorių uždavinynai, taip ir M. Petrausko uždavinynai pasižymėjo ryškia aritmetikos mokymo integracija su realiu mokinių gyvenimu. Uždavinynai naudoti Lietuvoje ir II pasaulinio karo metais bei pokario lietuvių karo pabėgėlių vaikų mokyklose Vakarų Vokietijoje. M. Petrauskas buvo vienintelis autorius, išdrįsęs leisti perdirbtus uždavinynus ir pokario sovietinėje Lietuvoje. Tačiau tas perdirbimas buvo gana nenatūralus, integracija su realiu gyvenimu itin politiškai angažuota. Pastangos buvo nevaisingos – M. Petrausko uždavinynus per 5 metus iš Lietuvos mokyklų išstūmė versti iš rusų kalbos, Maskvoje aprobuoti uždavinynai.
Keywords: aritmetikos uždavinynai; pradžios mokykla; ikikarinė nepriklausoma ir sovietinė Lietuva; pokario lietuviai karo pabėgėliai; Vakarų Vokietija