Vienmačio dujų dinamikos uždavinio sprendinio asimptotinis aproksimavimas - Krylovas, Aleksandras; Lavcel-Budko, Olga (Lietuvos matematikos rinkinys, 2013)
Straipsnyje nagrinėjama dujų dinamikos diferencialinių lygčių dalinėmis sistema, kai dujų slėgį ir vidinę energiją aprašo bendrojo pavidalo būsenos lygtys. Mažos amplitudės (proporcingos ε) periodinės akustinės bangos aprašomos tokiomis sistemomis ir yra jų sprendiniai ilgajame laiko intervale t ∈ [0, O(ε-1)]. Tačiau sukonstruoti asimptotinį artinį, tinkamą visame intervale (tolygiai tinkamą) nėra lengva dėl atsirandančių sekuliariųjų narių pavidalo εt. Straipsnyje konstruojama tolygiai tinkama šiame intervale asimptotinė aproksimacija, kuri leidžia aprašyti akustinių bangų rezonansinę sąveiką ir apibendrina anksčiau autorių gautus rezultatus idealioms politropinėms dujoms.
Keywords: dujų dinamika; akustinės bangos; rezonansai; asimptotiniai metodai