Sprendimų priėmimas taikant neryškių skaičių apibendrinto vidurkio funkcijas - Kosareva, Natalja; Krylovas, Aleksandras (Lietuvos matematikos rinkinys, 2012)
Pirmojo, antrojo ir trečiojo laipsnio intuityvieji neryškieji skaičiai išreiškia priklausomumo ir nepriklausomumo tam tikrai neryškiai aibei laipsnį. Tokių skaičių svertinio apibendrinto vidurkinimo operatorius naudojamas sprendžiant daugiakriterinius sprendimų priėmimo uždavinius. Monte Carlo metodu buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas – nustatyti, esant kokio tipo intuityviems neryškiems skaičiams ir su kokiais apibendrinto vidurkio rodikliais alternatyvų rangavimo klaidos tikimybės yra mažiausios.
Keywords: intuityvusis neryškusis skaičius; svertinis apibendrinto vidurkinimo operatorius; daugiakriterinis sprendimų priėmimas; Monte Carlo metodas