Biojutiklio su lygiagrečiu substratų virsmu ir dializės membrana kompiuterinis modeliavimas - Ašeris, Vytautas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2012)
Darbe nagrinėjamas biojutiklio su lygiagrečiu substratų virsmu veikimo matematinis modelis. Matematinio modelio pagrindą sudaro reakcijos-difuzijos lygtys su netiesiniais nariais. Dėl netiesiškumo modelis analiziškai sprendžiamas tik konkrečioms parametrų reikšmėms, o bendrai naudojami skaitiniai metodai. Matematinis modelis aprašo biojutiklio veikimą vienmatėje erdvėje, sudarytoje iš fermentinio, dializės ir difuzijos sluoksnių. Šio darbo tikslas buvo nustatyti, kokioms modelio parametrų reikšmėms ir kokiu tikslumu dializės ir difuzijos sluoksniai modelyje gali būti keičiami vienu sluoksniu, panaudojant efektyvųjį difuzijos koeficientą.
Keywords: biojutiklis; lygiagretus substratų virsmas; matematinis modeliavimas; efektyvus difuzijos koeficientas; baigtinių skirtumų schema