Eilių sistemų modeliavimas MCMC metodu - Landauskas, Mantas; Valakevičius, Eimutis (Lietuvos matematikos rinkinys, 2010)
Straipsnyje nagrinėjama eilių sistema, kurios paraiškų atėjimo srautas yra puasoninis, o aptarnavimas pasiskirstęs neeksponentiškai. Aptarnavimo srautui generuoti naudotas MCMC metodas. Siūlomo skirstinio pasirinkimas atliekamas sulyginant tikslinio ir Erlango pasiskirstymų 3 pradinius momentus. Sukurta programinė įranga ir tyrinėtos MCMC metodo subtilybės leido sumodeliuoti konkrečią eilių sistemą. Modeliavimo metu pastebėtas ženklus paklaidų išaugimas, kai aptarnavimo ir paraiškų atėjimo į sistemą srautai yra panašūs. Iš atliktų tyrimų darytina išvada, kad modeliuojant eilių sistemas verta modeliavimą kartoti daug kartų ir skaičiuoti sistemos charakteristikų vidurkius.
Keywords: eilių sistema; Markovo grandinių Monte Karlo metodas