Pasiskirstymo tankio įvertinimas naudojant duomenų projektavimą - Kavaliauskas , Mindaugas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2009)
Straipsnyje nagrinėjama neparametrinio daugiamačio pasiskirstymo tankio įvertinimo problema. Tiriamas J.H. Friedman pasiūlytas pasiskirstymo tankio įvertinys pagrįstas tikslinio projektavimo algoritmu. Šis algoritmas taikytinas, kai duomenų dimensija yra didelė, o tankis turi daugiamodalinę struktūrą. Pasiskirstymo tankio įvertinys pagrįistas tiksliniu projektavimo yra sudėtinis algoritmas, kuris naudoja kitas statistines procedūras: projektavimo indeksą, vienamačių pasiskirstymo tankio projekcijų įvertinį. J.H. Friedman siūlė naudoti projekcinį tankio įvertinį Ležandro polinomų bazėje vienamačių duomenų projekcijų tankiams vertinti, bei projektavimo indeksč pagrįistą tankio išraiška Ležandro polinomų bazėje. Straipsnio autorius bando keisti originaliai pasiūlytas procedūras, klasikinėmis statistinėmis procedūromis. Bandoma naudoti branduolinį pasiskirstymo tankio įvertinį duomenų projekcijų tankiams įvertinti, bei projektavimo indeksą paremtąa Komogorovo-Smirnovo statistika. Tiriami ir palyginami modifikuoto ir originalaus algoritmų tikslumai. Palyginamoji analizė atliekama kompiuterinio modeliavimo būdu.
Keywords: tikslinis projektavimas; pasiskirstymo tankio funkcija; neparametrinis vertinimas; projektavimo indeksas